There was an error in this gadget

Monday, November 1, 2010

pusingan kedua.

Assalamualaikum..
hai..hai..hai..
aku mari doh..round ke 2 cter bahasa ganu..

Wak ari tu round petame...hok ni tubik plop round kedua.Hihihihi..
ari ni nok cter pasal bende eh..ooo...citer jelah bende2 pon..

Alkisah bermula di bandor kole berang..sape x kenal kole berang?Hihihihi..x soh ar jadi org ganu kalu dok kenal kole berang.
Hari sabtu ade sokmo pasor minggu.Macang2 ade...nok bende..ade lake..p soh mitok hok pelek2 doh ar..memang tadop jual.Dulu aku ajeng gop gi pasor or..ikut umi..gi tulong akut barang..tengokla mok cik-mok cik duk jual sayur kapung ciput2 jer atah surat kabor betang atah jalang..hok tu secotek..hok ni secotek..samah secotek lake2..siang gop poseng tengok mok cik tu duk bercokoh-cokoh tunggu orang beli sayur hok ye jual.Kadang-kadang tanye gop dalang hati,anok-anok ye pah mane lake?

Dulu mase gi pasor or minat sangatla beli popcorn warna warni or..ade meroh..ija..kuning..suke ngat bende-bende gitu.Sapa gera popcorn mula la duk sibuk-sibuk oyak ke umi.."umi nok popcorn..nok hok ni."umi pun beli lah..pakat makang nge adik beradik..

Hor...ingat agi,time ari tu rama ar orang sapa kole berang or..dok kire dari cerok mane pon,mari lake..hok asli ke...hok cina ke..nok jadi ke citer,satu hari tu hari panah..tengoh orang rama-rama plop tu.Tibe-tibe aku napokla seorang gadis..pergh!!Rugged ar..jaket kulit hitam pahtu seluor kulit meroh nyela..kasut tinggi..p pelik gop or..pe orang jakun je ni...dok ajen tubik gi jalang.Ade tengoh-tengoh panah paka gitu.Pahtu aboh aku pun kaborla..orang asli tu.Lorh...padang pon..memang dok ajen tubik.Sekali bleh tubik,bergaya abih.

Em...kalu g pasor bahagian aku paling suke gi ialah bahagian orang jual ikang laut..sebab ade bau ikang..hihihi...supe kucing.Hok paling aku dok suke gi...tadop..hok lain base-base jer..
Tula aku nok citer serba sedikit pasal pasor kole berang dulu..leni x au doh jadi gane bab dok ajen gi doh..

Sekian saje citer aku..lenkali masuk round 3 plop..
wsalam.

Thursday, October 28, 2010

Biomedical Electronic's First Year Students.




Assalamualaikum...jeng..jeng!!!

I'm coming...

Look at the picture above..kehkehkeh..poyo je semua.


Inilah muka 3 orang budak Biomedical Electronic Tahun 1 di UniMAP sesi 2010/2011.

Ni..kitorang nak naik utubis(bas)..dah abis kelas..sempat lagi berposing.Nasib baik pak cik bas tak join sekali.


Uniknya,kampus kitorang ni jauh daripada asrama.Agak-agak dalam 50km kot..tak pun kurang sikit tapi tetap dalam istilah jauhn la.Pagi-pagi naik bas sejam lebih awal sebelum kelas start.Our feveret bas ialah bas kaler hijau bernama Impian Sejati.Kenapa feveret?Ana pun tak taula.
Kitorang punya kelas mengandungi student paling ramai dalam PPK Mekatronik tu.Kalau tak silap la.Orang selalu salah anggap kami ni bakal doktor sebab ada Biomedical tu..hehehe..
tak sebenarnya..mengikut kata pensyarah kitorang,kitorang ni sebagai backup doktor especially dalam peralatan elektronik hospital.Nama pun Biomedical Electronic engineering.
Aku seronok belajar dalam kelas ni sebab kawan-kawan aku semua happening..lawak2..
apa-apa pun aku doakan supaya kami semua berjaya dalam masa 4 taun kat sini.Insya Allah.
I need to go..see u next time ya..papai..Salam=]

Sunday, October 3, 2010

kucing ooo kucing


Assalamualaikum..
Hai..hai..hai..
yargh!!Selamat pagi semua.
Mulakan harimu dengan mood yg baik...senyum..senyum..ark! comelnye=)
Hihihihi...nampak tak gambar kat atas tu.Kucing kan? kehkehkeh..
tu kucing yg menginap kat belakang rumah aku.Yang besar tu namanye miuwie. Yang kecik tu pulak namenye miuwe jr.Mereka berdua ni ade pertalian darah. Yang besar itu mama,yang kecik tu anak.
Miuwe jr sebenarnya ade sekor kakak dan sekor abang.Tapi dua-dua dah pegi tinggalkan dia dengan mamanya.Ok la tu,tak payah berebut kalo nak menyusu kan?Patutla skarang ni miuwe jr bulat mcm batu sungai.Kalau bergolek-golek tu lagi comel kelihatannya.
Aku rasa bahagia sangat kalo tengok mama ngan anak ni bergurau.Damai je rasa..senyum sorang-sorang dan kadang-kadang gelak sorang-sorang bila tengok dua ekor makhluk ni.
Miuwe jr memang nakal.Suka lompat-lompat.Bukak je pintu belakang,dia lompat nak masuk rumah.Hehehe..comel..
Miuwe lak,pantang ade bakul kain.Mula la nak menggesel-gesel badan dia kat bakul tu.Umi selalu marah miuwe.Umi cakap,"Eeeiii..miuwe ni!Jangan gok gesel-gesel kat bakul ni.Melekat bulu nanti.."Tapi miuwe buat dono je.Makin di gesel badan tu ade la.Hihihi...telinga kuali betul la miuwe ni.
Tapi setelinga telinga kuali miuwe ni,dia tetap sayang kat anak dia.Dia rela tak makan semata mata nak bagi anaknya makan.Anaknye makan lebih tak pe..dia nak tengok anaknye membesar dengan sihat.Nak bagi scott emulsion,tak padan pulak kan?Kucing..
Ape-ape pun kepada kucing-kucing sedunia,I Love U All.Hihihi..
Akibat korang-korang la aku kene gelar kucing.Hihihi..
Penat la tangan ni tulis panjang-panjang.Lenkali kalo panjang umur,aku tulis lagi.Papai..Assalamualaikum.=)

Sunday, September 26, 2010

bila aku rasa sunyi..

Assalamualaikum..
hello..
Aku rasa sunyi..=<

Kenapa rasa sunyi? No television,no laughing,no food,no PS2 sound,no meuwi and meuwi junior,no cangkul n bunga,no bicycle and etc.
Ohh..rasa sunyi sebab tak tengok spongebob ngan phineas and ferb. Rasa sunyi bila tak tengok adik-adik ketawa,buat lawak cekadak.Rasa sunyi bila tak makan singgang,kerabu kacang botol umi buat.Rasa sunyi bila tak dengar bunyi PS2 yang selalu beroperasi kat rumah.Rasa sunyi bila tak dapat bagi makan meuwi ngan anaknya,meuwui junior.Nak tengok diorang bergolek-golek 2 beranak.Rasa sunyi sebab tak dapat main tanah.Cangkul-cangkul buat batas..belek-belek bunga.
Rasa sunyi bila tak kayuh basikal round-round padang.Senang kata aku rindu rumah aku.

Tapi ni la yang dikatakan cabaran hidup.Nak berjaya bukan senang.Nak berjaya bukan setakat duk rumah saje-saje.Nak berjaya kita mesti melalui kesusahan dulu.Berjauhan ngan umi ngan abah banyak mengajar erti kehidupan.

Ape-ape pun...yang penting hidup kita tak sunyi daripada rahmat dan kasih sayang Yang Maha Esa.That's the most important.Ok..aku nak gi sambung wat math balik.

Wednesday, September 22, 2010

raya datang lagi..

Assalamualaikum..
Che ton datang..
Lame nye tak tengok blog ni..ape kabar blog?

Sempena bulan syawal yang masih berbaki beberapa hari lagi ni...aku nak share la sedikit sebanyak cerita bila syawal datang lagi.Masa aku kecik2 dulu..time bulan pose,sibuk la duk kira hari nak raye.Tak sabar nak pakai baju baru,kasut baru..berkilat-kilat lagi,kumpul duit raya banyak-banyak..mase kecik2 kan comel..hihihihi =D

Time tu jugak umi akan ajak aku adik beradik buat kuih raya.Dulu mase kakitangan kat rumah ramai dan masih lagi nakal,umi banayk buat kuih.Tapi skarang bila dah kurang kakitangan kat rumah dan masing-masing dah besar,dah tak buat kuih dah..men tunjuk2 je kat pasar. Nak ni singgit,tu singgit..
Mase tolong umi buat kuih,aku mesti ambik sikit tepung yang dah kena uli.Nak try buat eksperimen tindak balas tepung tu ngan cuka la..milo la..kicap..campur semua skali. Last-last cecair basuh pinggan masuk sekali. Hampeh..wat membazir je..
Kalau ramai-ramai buat..ade adik2,ada abang,kami ambik sikit tepung buat cam plastisin. buat bentuk cacing,hati,kereta,bola dan macam-macam lagi lah.
Uli tepung banyak,tapi yang jadi kuihnye sikit je.Hihihihi...best bila ingat masa tu.

Bila nak raya ni,ade satu perangai aku yang tak berubah dari kecik sampai besar.Aku suka try kasut raya banyak kali sebelum dipakai di luar rumah mase hari raya first. Kalau yang ada heel lagi la banyak kali aku try..pakai dalam rumah..jalan ala-ala model..hihihihi..

Urm..ape lg ek..banyak aku nak citer sebenarnye..tapi kesuntukan masa..x sempat nak tulis panjang2...len hari cheq tulis lagi naa..cheq nak pi dulu..jumpa lagi..
salam.

Saturday, August 14, 2010

Assalamualaikum..
Che Ton Ton coming back..

Lame bangat x update wall ni..tiada sempat kurasakan.Ngeh~
Jam menunjukkan jam 0536 waktu malaysia pada tanggal 14/8/2010...Hari ni hari ke-4 pose di bulan Ramadhan,wajib untuk semua muslimin dan muslimat untuk berpuasa kecuali bagi orang-orang yang dapat keistimewaan.

Mase kecik-kecik zaman x mumaiyiz lagi,aku suka sangat puasa ni.Dah niat nak bangun sahur,tapi tak bangun.Ummi gerak banyak-banyak kali tapi x bangun-bangun jugak.Last-last x puasa tp ok lar tu sebab budak-budak lagi.
Ingat lagi masa aku umur 9-10 tahun camtu la..aku,adik aku,ngan abang aku bangun sahur.Lepas abis sahur tak tidur,kami main-main.Awal-awal pagi sebelum matahari menyinsing,aku ngan adik aku menterlebih rajinkan diri melipat semua baju dalam bakul yang dah dibasuh.Budak-budak lipat apalah sangat.Suka hati jer..
Lepas tu bila dah nampak cerah sikit kat luar(cerah sikit jer n still gelap lagi),abang aku sorong basikal,kayuh kehulur kehilir depan rumah.Aku ngan adik aku kejar abang.Gembira betul masa tu.Orang lain x bangun lagi,kami dah "menceriakan" suasana kuarters tu.Ketawa kuat-kuat macam ini dunia kami yang punya.
Paling x boleh dilupakan,abang ambik stoking ummi yang tebal tu pasang kat dua-dua belah telinga dia,jd macam puppy then dia kejar aku ngan adik aku..Apa lagi,makin gembira la kami main subuh-subuh buta tu..Hihihi...rindu abang.

Memang manis kalau dikenangkan zaman puasa budak-budak.Puasa yang yok,balik rumah minum air dalam bilik air.Nasib baik ummi ngan abah x tau.Takut gak kan x leh raye.
Dulu,time bualn pose jer semangat aku berkobar-kobar nak gi masjid.Nak solat terawih.
Duduk saf belakang pun x pe la.Bila dah membesar sikit,dah x pegi masjid.Sedih jugak la masa tu.Tapi nak wat cam mane kan,pihak atasan kata x payah pegi masjid,kita ikut jelah.

Em..da masuk subuh.Lenkali pulak ar aku sambung cerita ntah apa-apa ni.
Chow dulu!!

Tuesday, June 29, 2010

Anok ganu

Assalamualaikum..
dok jawab dose..

Hohoho,,,lame doh dok tulih blog.Aik,bakpe pelek ngat bahasa aku ni??
Aaa...ni la nok kabor ke deme-deme hok baca ni,hok ni spesel siket.Ikut bahasa aku ajen gune sehari-hari dumoh.Kalu dok paham wak wak paham lah.

Jadi aku nok nulih la sebuoh citer hok memang aku reka wak suke-suke..Adapung citer ini bermula di sebuoh rumah papang di ujung kapung.
Dalam rumoh tu tingga la seorang tok dengang cucu dier..Cucu dier name abdul tapi orang base panggil ye bedul saje.Tok dier pulok name abu.Dok tau gane orang boleh panggil dier tok bakor.
Bedul ni suke sangak wat kacar kat kapung tu.Wak lolok jadi atu bukuh la,naik mutosikal tunggang tunggek kacar anok dare oghang,pekong batu atah atap rumoh oghang.Sape dok naik angin kalu kena gitu.

Nok dijadikan citer,bedul ni jatuh golek dari mutor dier mase tengoh wheely..tok bakor napok.Derah-derah ye gi kat cucu dier.

Bedul:Tok ki ehh...sakit kaki bedul jatuh mutor.Tengok or,meroh nyale daroh tubik.

Tok bakar tengok semeta kat tempat daroh or.

Tok bakar:Ambik toh,padang muke.Aku wi mutor bukang nok suroh mu lumbe harang.
Hok mu duk tebeng preh mutor tu kuak-kuak piyer suroh?Ade tok suroh?

Bedul:Tadok...

Tok bakar:Pah,mu balik sediri ar.Tok tak boh tulong doh.

Bedul pung kena tinggal sorang-sorang kat tepak ye jatuh sakni.
Sekian.

Gitu jela citer ye...nok kenalkan bahasa teganu je.Banyok agi hok dok wak tubik tadi.
Kekgi mula-mula ar citer smula.

Tuesday, June 8, 2010

Story again??

Assalamualaikum...
Che Ton balik daripada pasar sejam tadi...:D

Erk,Alhamdulillah! Gendang gendut kari berapi,terisi perut suka hati.Aku baru lepas makan asam pedas masakan mak aku.Best....sedap hingga menggigit sudu sebab hirup kuah guna sudu.
Hari ni aku nak cerita lagi..Cerita ni aku ambik daripada ayah aku sendiri.

Cerita 1:
Seorang pemandu lori sedang membawa lori membelah arus malam di atas sebuah lebuh raya.
Kenderaan laju memotong lorinya tetapi dia tidak mengendahkannya.Matanya sudah terasa berat seperti ada sesuatu yang bergayutan.Dia mengambil keputusan untuk tidur sebentar di surau R&R yang berhampiran.

Jam menunjukkan pukul 4.30 pagi.Tak ramai orang yang berehat di situ.Lalu si pemandu lori tadi landing di tengah-tengah surau lelaki.Lega rasanya dapat merehatkan diri dengan tiupan kipas siling tepat di atasnya.Perasaannya dibuai-buai sehingga dia tertidur.

Jam 6 pagi,ramai pengguna lebuh raya tersebut berhenti untuk menunaikan solat subuh di surau tadi.Salah seorang pengguna yang ingin cepat sampai ke destinasi turun ke surau itu.
Dia mengambil wudhuk dan naik ke tempat sembahyang.Dilihatnya ruang sembahyang sudah penuh di hadapan tetapi tiada orang sembahyang di bahagian belakang kerana seorang lelaki sedang tidur terlentang.

"Alamak,macam mana ni!Aku nak cepat.Bini aku dah nak bernak kat kampung tu.Orang pulak penuh,"orang tadi menggaru-garu kepalanya yang tidak gatal. Setelah berfikir 2 saat,dia mengambil keputusan untuk sembahyang di belakang orang yang tidur tadi.

"Tak pelah,semayang kejap je.."orang tadi menyedapkan hati.Dia pun mengangkat takbir.

Sementara itu pemandu lori yang tertidur tadi terjaga dan melihat ada orang sedang menyembahyangkannya.Diraba-raba muka dan badannya.

"Haih,aku dah mati ke???Aku dah mati?"pemandu tadi bermonolog dengan gelabahnya.
Dia masih belum berhenti meraba-raba dirinya dan menampar pipi sendiri.Orang yang ingin cepat tadi terbatal sembahyangnya apabila melihat "jenazah" tadi bangun dengan muka yang cemas. Dia ketawa terbahak-bahak sehingga keluar air mata manakala pemandu lori yang menjadi "jenazah" tadi terpinga-pinga.

Cerita 2:
Nenek di sebelah pihak ayahku ku panggil mak tok tetapi sekarang mak tok sudah meninggal dunia.Semasa hayatnya kulihat rambutnya panjang dan putih.Ada sikit-sikit jer warna hitam.
Mak tok meninggal semasa aku dalam tahun 2.

Tak lama kemudian ayahku membina sebuah kolam tiruan untuk diletakkan di sekolah tempat ayahku mengajar dengan menggunakan fiber glass.Lebihan fiber glass tadi dibakar di belakang rumahku.Mak ku pulak seorang yang rajin bercucuk tanam.Maka pada suatu hari mak ku mencangkul bekas tapak pembakaran fiber glass tadi.Kebetulan,adik kedua bongsuku sedang asyik melihat mak ku mencangkul. Tiba-tiba mak ku mencangkul fiber glass yang masih belum terbakar sepenuhnya yang kelihatan seperti rambut orang tua.Adikku tadi menjerit,

"Umi,kenapa umi cangkul rambut mak tok tu."

Mak ku terus berhenti mencangkul kerana menahan tawa.

Monday, June 7, 2010

sakit hati...

Assalamualaikum..
Che ton back..(moody sket)

Huhuhu...tak sewonokla cuti sekolah cenggini...Aku sekolah ke??
Bila adik-adik balik best tapi tak best gak bila diorang malas nak buat keje. Hailoh..susah hati mak ngan ayah tengok. Anak dara tak nampak macam anak dara. Buat sedih jerk.
Dah...malasla nak citer pasal tu. Tak pasal-pasal laptop ni kena baling free-free kat dinding.

Hari ni nak citer ape erk?Ha...ada dua citer.Ari tu aku dengar aura senyum pagi kat Ganu FM. Ade lar citer lawak yang aku dah ingat-ingat lupa.

Cerita 1:
Al-kisahnya,seorang wak jawa mengajar cucu perempuannya tentang solat.

Wak:Aa...cucuku,rukun Iman ada berapa?
Cucu:Ada 6 tok.
Wak:Aa..pandei kamu..rukun Islam pulak?
Cucu:Ada 5 tok.
Wak:Waduh-waduh,bagus bener kamu ni.Kamu sudah solat?
Cucu:Sudah tok.Awal-awal lagi saya sudah solat.
Wak:Aa..begitula cucu kakek.Aa..mula-mula kita solat apa?
Cucu:Subuh.
Wak:Selepas subuh?
Cucu:Zohor.
Wak:Aa..pandei.Lepas Johol?
Cucu:Singapore tok.
Wak:??????

Hehehehe...itulah cerita wak yang pelat tak boleh sebut zohor. Jadinya johol. Jangan mare ye,,
gurau-gurau sajer..

Cerita 2:
Seorang lelaki bekerja di tingkat 10 di menara KLCC.Sedang dia leka membuat kerja,tiba-tiba...

Suara:Osman!Osman! Tadi bini kau call. Dia kata emergency.

Suara tadi begitu mencemaskan.Maka lelaki tadi terus jadi kalut dan tanpa sempat berfikir panjang,dia melompat keluar daripada tingkap. Semasa sampai di tingkat 6,dia teringat,

"Eh,aku mana ada telefon!"

Ketika mencecah tingkat 3 pula,dia terfikir,

"Eh,aku mana ada bini!"

Dan ketika tubuhnya hampir mencecah tanah,dia terus tersedar,

"Eh,nama aku bukan Osman!"

Hohoho...laju sangat tu bang. Sebut je pasal bini,jalan tak pijak tanah.
So,fikir dulu sebelum buat.

Thursday, June 3, 2010

membebel...

Assalamualaikum..
Hai,,,che ton's here..

Aku ade citer nak share ngan korang.Aaa...tapi sebelum tu ingin hamba menyampaikan hasrat di hati.Bulan ni aku nak tulih citer jer..hope u'll enjoy them.

Cerita ini tidak mengandungi unsur-unsur ganas dan sesuai untuk bacaan umum.


"Mak,along lapar..Kita tak makan lagi ni mak.Angah dengan acik dah bergolek-golek tahan lapar,"aku mengadu kepada mak ku yang jauh termenung melihat gelagat manusia di hadapan kami.Mak menoleh seketika ke arahku dan berpaling ke hadapan semula.
"Mak tak ada duit,nak.Macam mana nak beli makanan.."mak mengeluh.Jelas kelihatan wajah susah hati mak.
"Mak,kita tak boleh ke mintak tolong jabatan kebajikan masyarakat?"aku menyoal lagi.
"Kita ni mana layak,"mak menjawab sayu.
"Mak,nape ayah tinggalkan kita?"mulutku masih belum berhenti menyoal.
"Biarlah along,memang nasib mak macam ni.Dah ditakdirkan,"tenang suara mak menjawab.

Guruh berdentum menandakan hari nak hujan.Kilat sabung-menyabung di muka langit.
Aku,angah dan acik duduk berhimpit-himpit dalam kawasan yang sempit ni.Kami menggeletar ketakutan.Mak semakin gelisah.

"Along,angah,acik....meh ikut mak pergi sana,"mak menjuihkan mulut ke arah sebuah rumah besar yang tidak jauh daripada tempat kami duduk sekarang.
Mak memulakan langkah,diikuti olehku,angah dan acik.

"Mak,rumah ni besar.Pintu pagar pun automatik,"ujar acik apabila melihat pintu pagar rumah besar tersebut terbuka dengan sendiri apabila kami menghampirinya.
"Ikut mak.Jangan berpecah.Biasanya rumah besar macam ni ada anjing,"mak memberi amaran kepada kami.Mudah saje kami menyusup masuk.Mak mula menyusup masuk ke pintu dapur yang sedikit terbuka diikiuti oleh anak-anaknya.Hujan mula turun mencurah-curah.
"Mak,ada makanan!"angah menjerit lantas menjamah seketul drumstick yang di letakkan di atas meja makan.Tahap kelaparannya memang tak boleh disangkal lagi.Terlalu lapar..
"Angah!!"mak menjerit tetapi semuanya terlambat.
"Gotcha!!"satu suara garau menepis gegendang telinga ku.Dalam sekelip mata sahaja leher angah dicekak oleh tuan punya suara garau tadi.Angah meronta-ronta minta dilepaskan.
"Oooo..mencuri yerk! Kamu semua ni tak tahu malu ke curik makanan orang? Dahlah busuk,comot,bau macam kucing,ada hati pulak nak makan makanan aku?"tengking suara itu.

Acik menarik aku dan ibu untuk melarikan diri melalui pintu yang kami masuk tadi.Tetapi ternyata orang itu lebih pantas.
"Nak lari ke mana hah?Pencuri..??"orang itu menggertak kami selepas menendang pintu dapur yang terbuka tadi.Kini giliran mak pula yang menarik acik dan aku melarikan diri ke tempat lebih selamat.Tapi di mana?
Aku lihat angah masih lagi dicekak oleh orang itu.Tiba-tiba...

"Boy,apa yang bising-bising tu?"seorang perempuan muncul di dapur.
"Ni haa..ada pencuri.Apa kita nak buat dengan diorang ni mama?"orang yang bersuara kasar itu mengadu.
Perempuan tadi mengalih pandang melihat kami yang ketakutan.Dibelek-belek muka mak. Dipusing kiri dan kanan.
"Boy,diorang lapar ni.Bagilah makan.Tak baik tau buat macam tadi tu.Lepaskan yang kat tangan boy tu.Nanti mama buatkan susu panas untuk diorang ni,"perempuan tadi bersuara lembut.
Angah dilepaskan.Kami meluru mendapatkan angah.
"Kamu tak apa-apa?"tanya mak.Angah menggeleng.
Acik memukul badan along."Main terkam je.Nasib baik orang tu baik.Kalau tak mati kita tau,"
acik melepaskan geram yang terbuku di hati.Aku hanya memandang gelagat adik-adikku.
Syukur,semuanya selamat.

5 minit kemudian kami berguling kekenyangan.Yelah,perut ni dah disumbat-sumbat dengan susu panas dan makanan lain yang lazat-lazat.Terharu aku melihat layanan tuan rumah yang bersungguh-sungguh melayan kami.Kami diberi bilik untuk berehat dan membersihkan diri.
"Comel la pulak korang bila dah bersih macam ni,"ujar perempuan tadi selepas kami membersihkan diri.
"Boy,mama nak kamu pelihara kucing-kucing ni macam adik kamu sendiri ok?"perempuan tadi memberi arahan kepada budak bersuara garau tadi.
Yea..mak,aku,angah dan acik akan tinggal di sini dan punya seorang tuan!!

Moral of the story is,jangan mengkhianati binatang.Mereka pun nak hidup macam kita jugak.
"

Wednesday, June 2, 2010

Assalamualaikum..
Che ton outside da house..

Uuuiii...pagi ni rasa amat lapang.Bayi tak datang.So,I think better if I continue my subject,"jati diri".

Sebelom ni,aku ada citer sal penerimaan rakan sebaya dan ada kaitannya dengan jati diri kan?
La ni,aku nak stoli moli la sikit tentang jati diri berdasarkan pemahaman aku.
Mengikut kamus dewan besar masjid kampung xxxxx,jati diri ni pegangan terhadap diri sendiri.
Bukan pegang tangan sendiri.Jati diri ni macam mana pendirian kita terhadap sesuatu,tetap ke tak tetap.

Zaman sekarang ni,kebanyakkan remaja dah kureng jati diri.Naik motor laju dalam berkumpulan sambil buat aksi akrobatik,gimnastik artistik,senamrobik...uish..dahsyat.
Ada yang ikut pakwe naik motor "jalan-jalan".Ada yang pakai tudung tapi pakai baju tahap bayi,seluar ala-ala zaman pop yeh-yeh tapi tak kembang bawah(ikut trend katakan).
Maybe,masalah ni berkaitan dengan jati diri budak tu sendiri.

Jati diri ni boleh dibentuk.Tapi kena bentuk awal-awal la..Salah satu cara nak bentuk jati diri ni ialah percaya kepada Tuhan.For muslim,percaya kepada Allah S.W.T.Macam mana plak tu ye?
Percaya kepada tuhan ada dalam rukun negara dan rukun iman.Dengan percayanya kita kepada tuhan,kita akan dapat membimbing diri kita ke arah yang benar kerana merasakan tuhan memerhatikan kita,memberi jalan kepada kita dan kita akan takut untuk membuat dosa.
Well,aku pun berusaha mempertingkatkan diri aku sendiri dalam hal ni.

Hm..tak boleh nak tulis panjang-panjang. chow dulu,ada misi yang perlu dilaksanakan.

Monday, May 31, 2010

Assalamualaikum..
che ton in da house...:D

Today,I would like to share something.Sesuatu yang kita tak belajar masa kat sekolah secara langsung,tapi kita belajar benda ni secara tak langsung.It is called peer acceptence(penerimaan rakan sebaya)

Benda ni dah lama ada atas dunia.Ada manusia,adalah benda ni.Aku bukan orang cerdik pandai,kaunselor,profesor,aaaa....dan lain2 la untuk membahaskan hal ni tapi aku sekadar nak share ape yang aku dapat.Hm..lebih kurang gitu la..

Kita nak berkawan,ada teman gelak guling-guling,teman gelak sederhana,menangis tersedu-sedu,share masalah...dan macam2 lagi la. benda tu normal la...aku pun nak gitu..it's a normal thing selagi bergelar manusia.

Tapi yang jadi tak sedap didengarnye,terikut-ikut kawan sampai benda salah pun di ikutnya.
Kawan smoking.....dia smoking,kawan ajak bawak motor laju-laju...dia bawak motor laju-laju.
Orang yang tak senang dengan benda yang diorang buat mula la nak marah. Dikatanya itulah,inilah,@#$%...aku pun sama gak.
But,nape bende ni bleh jadi??? Hm...pikir...pikir...jap lagi sambung..

Berdasarkan apa yang aku pernah belajar daripada abah aku,itulah penerimaan rakan sebaya.
Dia ingin diterima dalam kumpulan kawan-kawannya secara tak langsung mengangkat harga dirinya.Dia merasa selesa apabila berada dengan kawan-kawannya.Teringat masa form 3 dulu,kena buat karangan tentang membendung masalah sosial dalam kalangan remaja. Mesti ada gak dikalangan kita tulis,pengaruh rakan sebaya menjadi sebab rosaknya nilai moral dalam kehidupan remaja sekarang.Cikgu BM pun bagila markah kat point tu.

Apa yang pasti,rakan atau kawan atau sahabat atau freind ni memberi kesan yang besar dalam kehidupan bersosial ni.Kalau berkawan dengan orang yang selalu bawak buku,nanti kita pun bawak buku.Kalau kawan dengan orang yang suka berhias-hias(jangok) kita pun ikutla berhias-hias.Jadi,pemilihan kawan tu amat penting.Ia boleh mempengaruhi gaya kita berfikir,budi bahasa kita,penampilan kita,tuturkata kita dan probably masa depan kita.

Aku percaya semua orang akan sakit hati or at least terasa hati bila kawan kita mereject kita daripada kumpulannya.Hilang mood kita,kaki pun rasa macam tak jejak tanah,menangis-nangis hati ni bila kena macamtu.Terasa macam hilang sokongan.Pastu kita pun merajuk..bawa diri.
itulah penanganya penerimaan daripada kawan.Benda ni memang terjadi dengan sendiri.

Sebenarnya pada aku,berkawan dengan sape-sape ni tak salah asalkan kita pandai jaga diri.
Dalam erti kata lain jati diri yang kuat.Jati diri ni hal lain..nanti aku tulis kat page akan datang. Ok?

Sunday, May 30, 2010

Assalamualaikum w.b.t.
Alhamdulillah dapat jugak buat blog lepas pecah masuk blog adik sendiri...
Hihihihi..
Tak tau nak tulis ape ni...nanti ada idea aku tulis la eh...