There was an error in this gadget

Tuesday, June 28, 2011

Apa aku buat??

Assalamualaikum..hari ni aku nak bawak ke pengembaraan bersama kokokrunch..mengimbau kembali ape yang aku buat masa aku dalam kelas.

Perkara utama yang berlaku dalam kelas ialah kemengantukkan yang amat dahsyat.Even dah minum air segelen.makan gula-gula sebakul and exercise 10 minit,mata tetap mengantuk.Penyakit ni mula melanda masa aku form 3.Angin ngantuk tu datang tiba-tiba.Pastu mula la cover muka ngan buku teks kononnya membaca..padahal dah lentok.Lama-lama penyakit ni jadi makin teruk masa aku duk asrama. Bila cikgu tanya nape ngantuk,aku pun buat alasan,tak cukup tido la..makan ubat selsema yang ngantukla,ade rokol tengah malam la..padahal mase prep keje aku tido jer..hahahaha..

Bila dah banyak alasan diberi,aku pun dah tak sanggup reka alasan.Nak tak nak aku tido je..tido bawah meja..hihihi..perangai ni aku bawak gi u dan jadi makin teruk...aku dah cuba guna sabun tahan ngantuk tapi tak jadi jugak...apabila tahap mengantuk tu kritikal,aku keluar ke tandas sebab nak gi tido..hohohoho,,teruk betul..

Satu lagi ape yang aku buat bila cikgu tanye tak dapat jawab..satu peristiwa yang aku ingat masa aku form 2. ustazah tanya aku soalan tapi aku tak boleh jawab.Biasa-biasa sape yang tak boleh jawab kena berdiri,so untuk membolehkan aku duduk,aku buat-buat batuk macam nak mati. Ustazah dengan muka kesian bagi aku duduk.Nakal beno kalo ingat balik.Mintak maap ye ustazah.

Bila tak siap keje rumah,aku buat alasan tak bawak buku.Bila kena denda,sengeh jerla..hihihi..
Bila dikenang mase muda-muda dulu,rasa menyesal pun ade sebab buat mcm gitu..Tapi terlajak masa dah tak boleh diundur.Jangan ikuti perangai yang tidak bagus ini...sekian.

My Cutest Friends


Her name is Bibi.My Mr.K gave her to me untuk harijadi aku yang ke-19.Kecik je Bibi but memberi 1000 makna dalam hidup aku.
Ni namanye Lala,berasal daripada perkataan Koala Kelabu.Ni Mr.K jugak yang bagi..=) Matanya besar..And I like ape yang Lala pegang..

Si merah jambu ni tak sempat nak bagi nama.Aku dapat masa form 2.Bear ni diberi sempena harijadi aku time tu and ade makna disebalik pemberian bear ni.Kecik dan pinky..

Hehehe..yang ni paling aku suka pegang sebab boleh bentuk-bentuk.Tak keras.Namanye KC diambil sempena nama my Mr.K. KC tak pernah bukak mata,tapi hopefully jangan bukak la..menakutkan..hehe..
Bantal peluk berupa spongebob tapi kakinya jauh ke bawah.Jadi teman tido since form 4.Aku beli ni kat Times Square KL mase lawatan kelas 4RZ.
Ini Bobo 1.Bobo ni hadiah daripada abang aku sebab aku dapat keputusan PMR yang molek.Bobo dulu gemuk tapi sekarang dah kurus sebab selalu masuk mesin basuh..
Sape tak kenal ni..? Mesti tak tengok tv.Cookie monster ngan Elmo..they came from Japan. Abang aku belikan masa aku kat matrik..Besar mata macam telur ayam.
Tadi Bobo 1 dan yang ni Bobo 2.Bobo ni daripada Negeri Sembilan.Classmate masa matrik hadiahkan sempena hari jadi aku yang ke-18.Gemuk la bobo ni..best buat peluk..
Bear ni putih macam susu,so aku namakan dia Susu,Susu jugak pemberian koleberasi roomate ngan bestfriend aku mase form 5.Susu kecik sikit berbanding Bobo 1 and Bobo 2.
Bende ni aku lekat kat cermin sebab bila kita tengok cermin,nampak senyum lebarnye dan kita pun ikut senyum.Ni namenya Kun..dipendekkan daripada perkataan Kuning.

As shown above,mereka sangat kiut.Tak marah bila kita pukul dia.Sentiasa ada disisi melainkan ade orang lain ambik.Hehe..Time kasih banyak-banyak kepada sesiapa yang telah memberi kawan-kawan kiut ni pada aku..I really appreciate it.Jumpa lagi akan datang..Papai..
Salam..

Wednesday, June 22, 2011

Kecik hingga besar..(^_^)

makan guna sudu..



makan biskut dengan abang..hehe..


di tadika...


suasana kampung belah abah..tapi skang dah lain.

main jalan-jalan..


eh,dah besar! hoho..tade gambar time skolah rendah

and this is me now=)

Orang kate....

Assalamualaikum w.b.t.
Ari ni aku pilih tajuk orang kate..berkaitan dengan pantang larang.Yang tu tak boleh,yang ni tak boleh..ape pun tak boleh..hehehehe..haa..baca ni..

1)Ni masa duk asrama,aku nak guna kain batik. Rumate aku cakap jangan sarung kain batik daripada atas kepala,nanti hilang seri..aku pun reverse balik,sarung kut kaki dulu..hehehe..
My opinion:dah namenye kain,mestila sarung kut bawah dulu.Macam seluar,mane boleh sarung kut atas..hehe

2)Umi aku cakap,malam-malam jangan ketawa kuat-kuat. Nanti burung mata merah datang ikut ketawa sekali.
My opinion:malam-malam orang nak rehat.Kalau ketawa kuat-kuat ganggu la orang lain nak rehat..ke guane?

3)Umi aku cakap lagi,malam-malam tak boleh berlari.Nanti setan ketuk kaki.
My opinion:takut jatuh nanti..malam-malam kan gelap.

4)Ada yang cakap kalau tengah menyapu dalam rumah,orang dalam rumah tu tak boleh keluar selagi sampah tu tak di sapu keluar.
My opinion:Ni kire menghormati orang kat dalam rumah.Kalau tengah menyapu,orang dalam rumah keluar,nampak macam menghalau plop..

5)Ade lagi..kalau terhantuk kepala,kena hantuk sekali lagi dengan orang yang kita terhantuk tadi.Katanya takut tertukar darah..
My opinion:Takut orang tu transfer kutu..bagi balik kutu kat tuannye..hehe..

6)Tak boleh tunjuk pelangi dengan jari telunjuk.Nanti buruk jari.
My opinion:Ntah..

7)Jangan pakai payung bawah bumbung.Nanti ade bencana.
My opinion:Bumbung dah ade..no need double protection.

8)Jangan makan kaki ayam.Nanti tulisan tak cantik,macam cakar ayam.
My opinion:Ayam dah kuis and pijak macam-macam benda dah..ngee~

9)Kalo nak gi jalan mane-mane,tiba-tiba masa dalam perjalanan tu biawak melintas,perjalanan tu dah tak boleh diteruskan.Kena patah balik.Katenye,nanti kalau jalan jugak,ade la bencana yang menimpa.
My opinion:maybe orang yang mula-mula kata macam ni takut jumpa biawak.

10)Kalau pegang benda panas,cepat-cepat pegang cuping telinga.
My opinion:Terbukti berkesan..

Alahai..nak tulis panjang-panjang tapi ada budak kecik ni pulak nak tgk ohoh..see u next time..babai..Assalamualaikum.

Monday, June 6, 2011

Di rumah...

Assalamualaikum..selamat pagi...aku di rumah.Hari ni em..aku nak buat cter bahasa terengganu part 3...3 ea? Aku amik satu situasi kat umah orang kawin lar..

Adela satu hari,A nok nikoh ngan B..umoh B tu jauh nusuk dalam rok..susoh ngat nok cari..pi sebab sayangnye A ke B tu,ye sanggup redoh rok tu biar bilur lengan-lengan pun kene duri. Tengoh-tengoh jalan nok gi dumoh B ni,A jupe seekor ulat wane meroh banyok kaki..Besor..A pun kate,"Mok eh,ce kelih ni.Besor ngat ulat glatu..Besor bapok jing.A x ajen nupe agi hok spesih gini".
Maka kata mok A,"Mu ni darak sungguhlar awang eh..hok gitu mu x ajen napok? Nuh hok mu gi maing kat skayu x kang la x penoh napok.."

Mereka meneruskan perjalanan...nok dekat doh eh nge rumoh pengantin puang..tibe-tibe,B napok se binatang hok pelik..(hok tukang citer ni pun x tau name sebenor binatang tu ..),"Mok eh,ni bende plop?"A tanye ke mok ye.."Em...hok ni org kapung mok panggil pinang kote.."kate mok A..Kejut A dengor name gitu..macam udoh jer..

Maka sapalah dumoh pengantin..iaitu umoh B..Dopla merioh ngat pi A ngan B selamat diijabkabulkan dengan tema wane kuning nyela...supe raje plop..horla..raje ar..raje sehari..hihihi...

Sekian saje cter aku...lenkali citer lagi..salam..