There was an error in this gadget

Sunday, November 27, 2011

Hati yang sedih..

Assalamualaikum..selamat petang.
hari ni hari ahad.Hari yang cerah..tade hujan..cuaca yang agak-agak panas.Aiskrim aku pun cair tadi kena matahari.Cuaca cerah tapi hati aku mendung..banjir dalam hati..hati menangis.

Biarla aku bawak hati yang sedih ni ke kfc..makan fries laju-laju hilang sikit sedihnye.Minum krushers memaniskan wajah yang moyok.Sedihnye mengenangkan alasan yang diberikan..ye..aku akui itu memang kesilapan lazim seorang manusia.Aku pun macam tu..tapi tak taula nape hati aku sedih lagi padahal bende tu kecik jer..tak sebesar gajah.

Maybe aku ni seorang yang manja..sikit punya hal nak sedih..nak merajuk..nak nangis..eh,ingat senang ke tahan nangis..sakit kepala tau tahan nangis ni..nasib baik kilang air mata aku tau timing..
Bila dikenangkan akan sebab itu,hati aku menangis banyak-banyak.Orang tak nampak..tapi tuhan tahu dan aku pun tahu.Kuatlah wahai Hayatun Syamilah binti Nordin.Yargh!! pengorbanan itu perlu..dalam hidup ni tade yang tade masalah.so,i must face it.Jangan biarkan diri dikawal emosi.

Teruskan ceria yer..=D
Ces..ayat touching plak dier ni..hahahaha..

Thursday, November 17, 2011

Jamuan 4RZ

Assalamualaikum dan selamat malam bagi yang dah nak tido..
Huhuhu..cejuk er..ekon ni..
Hehehe..tajuk ni timbul dalam fikiran aku masa maghrib tadi.
Cam mane boleh keluar tajuk ni,rahsia.....

Berkenaan tajuk ni..aku teringat satu peristiwa masa jamuan akhir tahun 4al-Radzi,kelas aku mase form 4.Orang yang tukang atur program ni..memang sangat kreatif.Olo..baru nak puji sekarang..
hehehe..jamuan tu bertempat kat restoran tepi pantai.Cikgu kelas aku pun datang..

Makanan yang ditempah tu memang sedap..lain daripada yang lain.Then,ade satu event jawab soalan berdasarkan soalan SPM..Aku kena tajuk sejarah tamadun ape eh..lupe da...mula-mula tak ingat jawapannye ape..tapi ade orang tolong..dapat la hadiah..kotak besar..berat pulak tu..uish..macam lumayan jer hadiah ni..orang lain punye kecik-kecik..aku dapat yang besar..hohoho..

Pastu adela buat anugerah..anugerah budak kelas paling comel..paling kuat tido..berdasarkan undian ramai la..hehe..tapi yang tak bleh bla,diorang buat jugak anugerah untuk kapel terbaik..hahaha..bukan ade kapel betul-betul pun..based on gossip jer..aku pun tercalon jugak..aish..aku ngan checkmate(syazwan)?Tekejut bukan main bila dengar aku pun jadi calon..nampaknye diorang-diorang ni da tau rahsia aku..rahsia yang aku minat lelaki yang pakai cermin mata..hahaha..diorang korek kut mane pun aku tak tau..

Malam tu memang fun..best sampai tak ingat nak balik asrama..kene suruh balik,baru balik naik bas dengan kaki yang berat...hahaha..sweet memory that i cannot forget..miss all my classmate..huhu..

Sekian..
I'm now in the library..so cold..

Thursday, November 10, 2011

Mami..tolong!!


I don't like these kind of animals.So scary even they are small.Have so many legs.Geli~~~

23 la sesuai..

Assalamualaikum..
This topic make my heart beating faster.Dupdup..dupdup..dupdup..
Tajuk ape ni..23..saiz seluar ke..?
Dak eh..ni tajuk tentang KAWIN.
Kawin??
Yes..........

Semalam isu ini hangat diperdebatkan oleh umi & abahku dalam kete on da way nak gi Bandaraya Kuala Terengganu.Cam mane boleh tercetus tajuk ni aku tak ingat.Aku yang tengah drive ni rase panas je muka.Awatla time ni cakap pasal kawin...

My opinion:Nak kawin lagi 5 taun.25 ke 26 ok la..
My umi's opinion:Atun keje la lama-lama sikit dulu baru kawin.
My abah's opinion:Uish,23 molek la..dah graduate,dapat keje,kawinla..(aku terkedu)

Abah kata: pompuan ni ada masa laku dia..supposed umur 18 ke 19 dah kawin tapi tu untuk orang yang tak sambung belajar ataupun tak keje la.Kalo nak kejar kerjaya dulu,nak kena ade sebuah rumah dulu baru kawin..alamatnye andartu la pompuan tu melainkan pompuan tu anak orang kaya.Macam Atun masuk ijazah umur 19..umur 23 dah graduate..dapat keje..insya Allah kawin la time tu..

Aku: Speechless.Telan air liur banyak kali.23 tu da tak lame..lagi 3 taun..amma..aku plan lagi 5 taun..aiyoo..mulut abah aku ni masin..biasanye ape yang abah cakap mesti jadi..I'm so scared..

Ohoho..sekian je lah..wasalam..

Two children..

Assalamualaikum,
Selamat pagi,
Selamat Hari Kamis..uit,da hari Kamis..
Hehehe..=)

Siapakah two children itu? Planning aku ke nak bape orang anak lepas kawin? Hohoho..that two children aku nampak kat satu tempat makan nasik ayam kat Batu Buruk.

Semalam aku pegi bandar ngan umi ngan abah aku.Singgah la makan nasik ayam.Kat situ ade satu famili yang ada dua orang anak.A boy and a girl dalam lingkungan umur 3-5 tahun.Aku rase ayah dia cina sebab dari sisi nampak macam cina(sempat jeling suami orang)..maknye pulak cantik..macam pakistan.Muka budak dua orang tu pun macam melayu tak melayu je.

Pastu kat kedai tu ade dua ekor kucing.Chomel-chomel..jalan-jalan kat area-area meja yang ade orang..nak makan jugak.Adela sekor kucing jalan-jalan dengan gaya catwalknye kat bawah meja famili tu makan.Budak pompuan tu takut kucing.Menjerit panggil umi dia.Abangnya tak takut kucing.Kesian budak pompuan tu tak senang makan..takut kucing gigit kaki dia.

Perkara macam tu normal la kan...yang menarik perhatian aku,dua orang budak tu speaking omputeh.Ya Allah,comelnye..mak ayah diorang cakap melayu tapi kadang-kadang ayah dia cakap omputeh sket-sket.Budak pompuan tu menjerit "Umi,the cat!...."ade lagi sambungan dia tapi aku tak bape paham sebab ada pelat-pelat lagi.

Si abang yang tak takut kucing ni try tenangkan adik dia,"Don't scared.The cat is not a tiger.I'll shhuuh it away".Waa..gaya dia cakap dah macam Ron dalam citer Harry Potter bercakap.Bagi aku sangat menakjubkan la kalo gitu kat Terengganu ni.Kat KL len citer la...Orang sekarang dah nampak kepentingan bahasa Inggeris tu dalam kehidupan.

Bila aku ade anak,hehehe..aku nak sorang anak aku belajar bahasa mandrin,sorang lagi belajar bahasa tamil,sorang lagi bahasa arab,sorang lagi..(eh,ramai pulak anak aku ni)..hahaha..menguasai banyak bahasa,untung maa..

Sekian,cerita aku..Wasalam.v(^_^)

Wednesday, November 9, 2011

Zoo baby..(versi bahasa ganu)

Baby ghima

Mengah teh hok ni..nok bahang piyer? Dok sengeh lasung.Ke lapor susu doh.Dok jupe cari mok.Kecik-kecik ade misa doh..hebat mung.Linge mu or aku kenang.Comey pebende.

Baby panda

Hok ni plop tadop keje.Mari duduk dalang tapawe.Bakpe mate tu..? Kena katok ngan abang ke..itang pah.Comey er baju..pe paka singlet itang.Sabo deh,kekgi ma mari ambik..hehehe..


Baby pinguin

Rase pe rajen napok spesih-spesih ni.Macam ge spupu itik blakang rumoh aku.Pi hok ni comey lagi.Lawok eh sek-sek ni.Buleh hok tu tido.Hok tu pe nok terbang.Tahan sejuk deh sek-sek ni.Sweater masing-masing bukan hok komang-komang..


Baby ayam

Eh,hok ni nok masuk zoo gop.Kene bahang nge baby ghima ase..Kuning er wane dua ekor ni.Jari ade tige..time aluh-aluh ni napok kiut agi.Ble besor,dok bape lawo doh la.Kelabu,itang,cokelet.Spesih ni dok minum susu..mok tukang kaih,sek-sek ni tukang makang..

Oloh,zoo dok muat doh.Nok letok haiwan lain pi tadop ruang doh.Lenkali plop ar citer pasal zoo..
Gane-gane pun jangan wat khenak ke binatang.Yer nok idup gop pe kite..

Orang kasi cuti,balik la rumah..

Assalamualaikum..

I'm home..Seronok maa boleh duduk rumah.Tade rase gundah gulana bila lihat muka abah ngan umi.Tapi bila nampak muka buku Static,Engineering Entrepreunership(betol ke eja ni?),hati jadi serabut balik.Aiyo..bukak kelas minggu depan ada test.Ni mau kira angle pun aku masih kelilu..

Haiyo..Atun jangan banyak mengeluh..Tade bagus.This time ar,I want to tell kebaikan duk kat rumah bersama umi ngan abah.Pertamanya,mestila makan tak yah bayar macam kat kafe.Kena suruh makan banyak pulak tu."Atun,ambik ikan dua ekor ea.."Mane nak dapat kalo duk asrama ikan 2 ekor free..Sekoq pun dah kena bayar singgit.

Kedua,ade tv..kat asrama tade tv..ade sebenarnya tapi tak jumpa kat mane.Kalo kat rumah boleh tengok tv bila-bila masa kita suka..channel mane kecuali kalo kena fight dengan abah,berebut channel.Hehehe..

Ketiga,boleh jalan-jalan.Abah selalu bawak jalan-jalan.Kalo kat asrama nak jalan-jalan kena tunggu bas.Bas limited,kalo penuh terpaksa bersesak-sesak.Kat rumah tak yah macam tu.

Keempat,ada orang ingatkan kita.."Atun,dah nak dekat pukul 7 ni..gi semayang asar.Tak baik tangguh-tangguh.."..tu biasa umi aku yang cakap.Kalo kat asrama,tade sape nak ingatkan macam tu.Sendiri mau ingat laa..

Kelima,kat rumah banyak kucing.Terbaru aku kira ade 5-7 ekor kucing belakang rumah.Mereka datang silih berganti.Mereka?hehehe..Kat asrama ade jugak kucing tapi tak boleh nak bela.Memelihara binatang di asrama adalah dilarang.But dalam hati aku,aku nak bela kura-kura.

Actually banyak lagi kebaikan duk kat rumah ni.Namun begitu,(tetiba terskema)kita tak boleh duk rumah je.Kena cari pengalaman kat luar jugak untuk kebaikan masa akan datang.Takkan la kita nak bergantung sepenuh masa dengan mak ayah kan..hm..macam mane pun,home sweet home.

Sekian..Wasalam..
p/s: Rasa macam bahasa melayu aku dah tunggang langgang.

cubaan2..

Assalamualaikum.Boleh post ke idak ni...testing2..