There was an error in this gadget

Saturday, December 31, 2011

Teletubis (versi ganu)

Assalamualaikum..
Ari ni nok wak tubik citer pasal teletubis..ala..hok maing kat tv2 ade..tv3 ade..dulu or..lame jamang doh..ade 4 ekor..nok kabor beruang dok gop,alien kot saboh sket. Sekor name tiki wiki wane ungu,sekor name dipsi kaler ija,lala kaler kuning,po hok kechek skali wane meroh.

Nok jadi ke citer,4 ekor alien comey ni gi pital besor Kuala Ganu dokpun name saintifik yer hospital nur zahirah.Masuk kut pitu besor...buleh bukok tutup sediri tu,4 ekor tu jalan kedek-kedek jupe pok guard hok jage situ.

"Pok cik eh,nok tanye sket buleh?Kalu nok gi bedoh pastik,gi kut ane?"tanye tiki wiki..maklumla hok sulong..
"Or..awang gi jalang strek kut lorong ni,pahtu napok dressar..tanye dressar tu..pok cik pun baru kije sini..dok tahu jalang lagi"..selambe je pok cik jawab.

4 teletubis tu jalang lagi.."Susoh ngat eh tiki wiki.Besor bapok spita ni,nok cari gane?"tanye lala ..kruk..kruk..perut po bunyi(b itu perlu disabdukan)
"Perut aku bunyi doh er..lapor cerok.Gi makang lu nok.Kekgi masuk cari mula"Po wi cadangan.
"Er..nayang mu..pah tubik nok masuk mula susoh dohla..kekgi-kekgi lar kite gi kfc beloh nu.Sabor la sket.Dok sabor doh yer ni.."maroh dipsi.

Sek-sek tu jalang lagi..tibe-tibe tiki wiki breti ngejut."Doh bakpe plop ni..ghoyak dok nok bereti..base guh,"lala naik angin."Ce sek mu tengok or,dewang bedoh pastik",tunjuk tiki wiki..

"Hor..doh bende tunggu lagi..meh ar masuk dalang jupe doktor yer,"seru Po hok memang peseng dok sabor.Semua 4 ekor tu masuk dalang dewang hok serba canggih tu..

"Nak cari sape?"adela sorang kakok mesi tanye..
"Nok jupe doktor sini"jawab dipsi.
"Untuk?"tanye kakok mesi tu lagi.
"Banyok tanye plop eh mesi ni.Kang nok mari sini nok beranok..doh name pun tepak bedoh pastik,nok bedoh pastik la.."dipsi naik angin doh..
"Jangan marah.Sape yang nak buat pembedahan plastik ni?"suare kakok mesi bunyi mesra..memujuk..
"Aku la..aku nok bedoh muke biar jadi pe deme hok 3 ekor lagi ni.Aku sorang je itang dalam 4 ekor ni..sek yer putih sepuk.Nok jadi gitu gop.Baru napok comey.Orang suke.."syahdu bunyi dipsi.

Tok! Tok! Tok! Bunyi pitu kena ketuk.Masuk sorang doktor hok buleh tahang smak..
"Teletubis tak dibenarkan masuk ke dunia manusia sebab kamu semua sebenarnya tak wujud.Nah,rasakan ni!"jerit doktor hok baru masuk sakni seraya menyedut 4 ekor teletubis masuk dalam tube penyedut hantu milik danny phantom.

Abih doh citer teletubis hok aku reka saje-saje..tadop kaitang ngan sape-sape pun.
Sekian idea ngarut..

Layan~~

Assalamualaikum dan selamat pagi..
Selamat menyambut tahun baru 2012 yang bakal tiba tak sampai 24 jam lagi.
Sebelum masuk tahun baru ni aku dah buat movie marathon..tak dela banyak sangat..mana-mana movie yang aku ade je..latest,aku tengok Ombak Rindu~~ Uuuuu..syahdu citer tu..;(

First time tengok bersama sorang housmate aku,aku banyak gelak je..ajuk-ajuk dialog diorang..berslang orang putih tu..hahaha..sampai salah sorang housmate aku pun heran..nape boleh gelak.Orang lain tengok citer tu nangis-nangis..

Second time tengok,baru dapat feel sedih..keluar jugakla setitik dua air mata.Betul la kata kate housmate aku yang heran tadi,kalo tengok ramai-ramai tak dapat feel.Tengok sorang-sorang baru dapat feel sedih tu..

Kalau boleh bagi rate,aku nak bagi 4 stars.Best citernye.Pandai Maya Karin bawak watak Izzah tu.Terkesan kat hati aku.Kucing dia pun pandai berlakon."Comel"..hehe..sapela tuan empunya kucing tu.Nampak cam baik je kucingnye.

Tapi citer ni banyak cam lompat-lompat.Based on the novel,it's suppose to be more tragic..can make people hydrate because loss a lot of water by crying.Hahaha..
Lompat-lompat pun nampak jugakla flow citernye..At the end,they are happy.

Sekarang,aku teringin sangat baca novel tu balik.Dah lama kut aku baca novel ombak rindu sebelum ni.Form 3..em..5 tahun lepas.Novel tu ade kesinambungannya tapi aku tak ambik tahu..orang kata tak best novel sambungan tu..ape pun,sekarang ni aku betul-betul nak baca novel Ombak Rindu tu balik.=(

Huhuhu...sekian..

Friday, December 30, 2011

The Meaning



To love is to share life together
to build special plans just for two
to work side by side
and then smile with pride
as one by one, dreams all come true.

To love is to help and encourage
with smiles and sincere words of praise
to take time to share
to listen and care
in tender, affectionate ways.

To love is to have someone special
one who you can always depend
to be there through the years
sharing laughter and tears
as a partner, a lover, a friend.

To love is to make special memories
of moments you love to recall
of all the good things
that sharing life brings
love is the greatest of all.

I've learned the full meaning
of sharing and caring
and having my dreams all come true;
I've learned the full meaning
of being in love
by being and loving with you.



using ubuntu....

Monday, December 26, 2011

Lagu-lagu yang memberi aku kenangan..

Assalamualaikum...salam sejahtera..selamat petang..=)
Entry ini menceritakan lagu-lagu yang memberi aku kenangan..selain daripada lagu Negaraku,Polis Sedia Berkhidmat,lagu-lagu sekolah,matrik dan universiti..hehe..just lirik jer..nak dengar,nyanyi sendiri..hihihi..=D

YANG TERINDAH-OST ADAM MAYA

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

lagu ini juga menjadi ringtone aku bila Mr K tepon..=)


Better man-Robbie Wiliams

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Go easy on my conscience
'Cause it's not my fault
I know I've been taught
To take the blame

Rest assured my angels
Will catch my tears
Walk me out of here
I'm in pain

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Once you've found that lover
You're homeward bound
Love is all around
Love is all around

I know some have fallen
On stony ground
But Love is all around

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doin' all I can

To be a better man

Someone nyanyikan lagu ni untuk aku..shy2..really appreciate it..hehe..

MANDY-BARRY MANILLOW

I remember all my life
Raining down as cold as ice
A shadows of a man
A face through a window
Crying in the night
The night goes into

Morning, just another day
Happy people pass my way
Looking in their eyes
I see a memory
I never realized
how happy you make me, oh Mandy

Well you came and you gave without taking
but I sent you away, oh Mandy
well you kissed me and stopped me from shaking
I need you today, oh Mandy

I'm standing on the edge of time
I Walked away when love was mine
Caught up in a world of uphill climbing
The tears are in my mind
And nothing is rhyming, oh Mandy

Well you came and you gave without taking
but I sent you away, oh Mandy
well you kissed me and stopped me from shaking
And I need you today, oh Mandy

Yesterday's a dream I face the morning
Crying on the breeze
the pain is calling, oh Mandy

Well you came and you gave without taking
but I sent you away, oh Mandy
will you kissed me and stopped me from shaking
And I need you today, oh Mandy

Karaoke bersama-sama abah..=)

Hanya padamu-Qiara

Hanya pada mu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya pada mu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci

( korus )
Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai
Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nurbisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati
Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci

Lagu zaman lama-lama dulu..cinta budak sekolah..hehe..And thank you kepada yang sudi menyanyikan untuk aku walaupun dia tak ambik tau..

Sekian..

Wasalam..




mengeratkan silaturrahim..

Assalamualaikum..salam sejahtera..
tajuk sempena study week ni ialah mengeratkan silaturrahim..tiada kene mengena dengan subjek TITAS mahupun ETNIK.This is come from my own idea after i made observations for many days ago.

Pernah tak dalam bas,kite duduk sebelah dengan orang yang kita tak kenal,tiba-tiba kita bertegur sapa dengan dia.Amat jaranglah kan.Based on my experience yang selalu pegi sekolah dengan bas bintong kendalian pak cik harun,kalo orang yang duk sebelah tu kita tak kenal,maka tak sunyilah keadaan ketika itu..even,housmate sendiri pun kita cakap sikit-sikit jer..Aku la tu..hehehe..masing-masing ada mp3nye tersendiri..sumbat telinga dengan earphone pastu nyanyi sorang-sorang sampai tertido..aku la tu..hehehe..

Mp3 adalah salah satu sebab kurangnya komunikasi antara sesama manusia sejagat.tapi ok ape tak cakap dalam bas..tak ganggu orang lain..tak abih tenaga kita dengan bercakap..Hehehe..Yer..di situ terlihat kelebihan dan kekurangan Mp3..ahaha..Lagi,kacang juge penyebab kurangnye komunikasi..kenapa? Sebab bila kita makan kacang,tak dapat berhenti mengunyah.Bila tak dapat berhenti mengunyah,maka suara pun tak berapa nak keluar..nanti tersedak kacang..hohoho..

Sebebnarnya,keadaan ni bergantung jugak pada individu itu..kalo yang memang peramah,talkative...letak la kat mane je,mesti dapat kawan.Kalo yang memang hati batu,letak kat mana pun,berhati batu jugaklah dia..macam aku ni suam2 kuku..hehehe..orang nak tegur,tegurla..tak nak tegur sudah..kehkehkeh..ntah ape-ape..sekian sahaja..wasalam.

Jalan-jalan..

Assalamualaikum..salam tengah hari..
Hari ini hari Isnin..26/12..sekolah akan start tak lama lagi..
Hari ni aku jalan-jalan kat Kangar..nampak kehebatan jualan sempena pembukaan sekolah.
Para ibu bapa sibuk memilih baju sekolah untuk anak-anak mereka..bukan baju jela..kain,tudung,kasut,pensel,pemadam..semualah kelengkapan sekolah..beg tayar..beg tade tayar..hehe..

Dulu,masa aku sekolah,sangat jarang aku beli baju sekolah yang dah siap beli.Umi akan jahit sendiri baju sekolah untuk anak-anak perempuannya..Tapi masa form 5 aku beli baju sekolah sebab aku pakai kemeja.Hehe..Teringat dulu,aku tak nak pakai baju yang mak aku jaht sebab kaler baju tu tak same ngan tudung.Nyampah bila ingat balik..cam jahat pun ade jugak..

Tapolah,yang penting..zaman aku sekolah dah lepas.Tak ada lagi uniform putih kain biru turqoise..tak de lagi kain maroon baju putih,tak de lagi baju biru kain hitam..tak de lagi baju kemeja biru kain biru gelap..hahaha..tinggal kenangan.

Yang pasti,para ibu bapa amat berbahagia bila beli keperluan sekolah anak-anak mereka.Like my abah said,perasaan bahagia dan bangga dapat dirasa bila pilih baju sekolah anak-anaknya..dan perasaan itu tak berapa dapat dirasai kalo beli baju raya.

Pape pun..selamat belajar lah wahai adik-adikku..kakakmu ini sudah tua..hanya nasihat dan pertolongan ala kadar dapat kakak bagi..hahaha..sekian..

Friday, December 2, 2011

sepatutnya aku bagitau bende ni dulu lagi..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kepada sesape yang membaca atau terbaca penulisan ini..
Based on the topic,aku sepatutnya bagitau bende ni awal-awal lagi..selepas pembukaan blog ni..
About me..all about me..=)

Name dalam surat beranak dan kad pengenalan yang didaftarkan ialah Hayatun Syamilah binti Nordin.Dilahirkan pada 7/8/1991 di Hospital Keningau,Sabah..nom ic..910807-12-****..aku dibesarkan di Terengganu negeri kelahiran abahku.Rasanya dah 15 tahun lebih kut aku menetap kat ganu ni..

Aku start belajar kat Tadika Kemas Tok Randok,then pindah ke Tadika Kemas Bukit Mengawan(cam pelik je name)..Darjah 1-darjah 6 aku bersekolah di SK Menerong.Form 1-form3 di SMK Menerong dan form4-form 5 di SM Sains Kuala Terengganu.Kemudian sambung lagi ke Matrikulasi Negeri Sembilan.Sekarang sedang mengambil ijazah dalam bidang Kejuruteraan Elektronik Bioperubatan di Universiti Malaysia Perlis.

Hobi aku menghias,membaca dan tido..(diutamakan tido).Cita-cita,dulu aku nak jadi arkitek,pastu tukar nak jadi veterinar..tapi sekarang dah masuk bidang engineering ni..kene tukar la cita-cita..faveret food..not so sure sebab boleh berubah-ubah..faveret kaler,pink! Sebebarnya banyak kaler yang aku suke..tapi paling banyak barang aku kaler pink..ngan purple.

Em..aku seorang yang agak-agak sensitif,dalam erti kata lain cepat touching..mane-mane yang agak-agak sedih,bisa buat air mata aku mengalir.Aku jarang serius dalam perbuatan or percakapan dan aku pun tak tau sebenarnya bila aku serius..a little bit childish(koya comey la..)
Suka ketawa dan sekali kotak ketawa aku dirangsang,susah aku nak berhenti.Ha..satu lagi aku mesra dengan mana-mana orang yang aku kenal(rasenye..)

Merajuk? Cemburu? Marah? Merajuk..sekarang dalam tahap sederhana..Cemburu..agak-agak kronik.Marah..insya Allah cuba diminimumkan.Kalo marah-marah nanti cepat tua.Hehe..Prinsip aku,sedaya upaya cuba menepati masa..bilik tak boleh disepah-sepahkan dan haruslah berbau harum..

Macam dah panjang je..oklah..nanti lenkali aku tulis lagi..sekian..ha..ape? Nombor telefon?
013-*******.Papai..wasalam..=)

Sunday, November 27, 2011

Hati yang sedih..

Assalamualaikum..selamat petang.
hari ni hari ahad.Hari yang cerah..tade hujan..cuaca yang agak-agak panas.Aiskrim aku pun cair tadi kena matahari.Cuaca cerah tapi hati aku mendung..banjir dalam hati..hati menangis.

Biarla aku bawak hati yang sedih ni ke kfc..makan fries laju-laju hilang sikit sedihnye.Minum krushers memaniskan wajah yang moyok.Sedihnye mengenangkan alasan yang diberikan..ye..aku akui itu memang kesilapan lazim seorang manusia.Aku pun macam tu..tapi tak taula nape hati aku sedih lagi padahal bende tu kecik jer..tak sebesar gajah.

Maybe aku ni seorang yang manja..sikit punya hal nak sedih..nak merajuk..nak nangis..eh,ingat senang ke tahan nangis..sakit kepala tau tahan nangis ni..nasib baik kilang air mata aku tau timing..
Bila dikenangkan akan sebab itu,hati aku menangis banyak-banyak.Orang tak nampak..tapi tuhan tahu dan aku pun tahu.Kuatlah wahai Hayatun Syamilah binti Nordin.Yargh!! pengorbanan itu perlu..dalam hidup ni tade yang tade masalah.so,i must face it.Jangan biarkan diri dikawal emosi.

Teruskan ceria yer..=D
Ces..ayat touching plak dier ni..hahahaha..

Thursday, November 17, 2011

Jamuan 4RZ

Assalamualaikum dan selamat malam bagi yang dah nak tido..
Huhuhu..cejuk er..ekon ni..
Hehehe..tajuk ni timbul dalam fikiran aku masa maghrib tadi.
Cam mane boleh keluar tajuk ni,rahsia.....

Berkenaan tajuk ni..aku teringat satu peristiwa masa jamuan akhir tahun 4al-Radzi,kelas aku mase form 4.Orang yang tukang atur program ni..memang sangat kreatif.Olo..baru nak puji sekarang..
hehehe..jamuan tu bertempat kat restoran tepi pantai.Cikgu kelas aku pun datang..

Makanan yang ditempah tu memang sedap..lain daripada yang lain.Then,ade satu event jawab soalan berdasarkan soalan SPM..Aku kena tajuk sejarah tamadun ape eh..lupe da...mula-mula tak ingat jawapannye ape..tapi ade orang tolong..dapat la hadiah..kotak besar..berat pulak tu..uish..macam lumayan jer hadiah ni..orang lain punye kecik-kecik..aku dapat yang besar..hohoho..

Pastu adela buat anugerah..anugerah budak kelas paling comel..paling kuat tido..berdasarkan undian ramai la..hehe..tapi yang tak bleh bla,diorang buat jugak anugerah untuk kapel terbaik..hahaha..bukan ade kapel betul-betul pun..based on gossip jer..aku pun tercalon jugak..aish..aku ngan checkmate(syazwan)?Tekejut bukan main bila dengar aku pun jadi calon..nampaknye diorang-diorang ni da tau rahsia aku..rahsia yang aku minat lelaki yang pakai cermin mata..hahaha..diorang korek kut mane pun aku tak tau..

Malam tu memang fun..best sampai tak ingat nak balik asrama..kene suruh balik,baru balik naik bas dengan kaki yang berat...hahaha..sweet memory that i cannot forget..miss all my classmate..huhu..

Sekian..
I'm now in the library..so cold..

Thursday, November 10, 2011

Mami..tolong!!


I don't like these kind of animals.So scary even they are small.Have so many legs.Geli~~~

23 la sesuai..

Assalamualaikum..
This topic make my heart beating faster.Dupdup..dupdup..dupdup..
Tajuk ape ni..23..saiz seluar ke..?
Dak eh..ni tajuk tentang KAWIN.
Kawin??
Yes..........

Semalam isu ini hangat diperdebatkan oleh umi & abahku dalam kete on da way nak gi Bandaraya Kuala Terengganu.Cam mane boleh tercetus tajuk ni aku tak ingat.Aku yang tengah drive ni rase panas je muka.Awatla time ni cakap pasal kawin...

My opinion:Nak kawin lagi 5 taun.25 ke 26 ok la..
My umi's opinion:Atun keje la lama-lama sikit dulu baru kawin.
My abah's opinion:Uish,23 molek la..dah graduate,dapat keje,kawinla..(aku terkedu)

Abah kata: pompuan ni ada masa laku dia..supposed umur 18 ke 19 dah kawin tapi tu untuk orang yang tak sambung belajar ataupun tak keje la.Kalo nak kejar kerjaya dulu,nak kena ade sebuah rumah dulu baru kawin..alamatnye andartu la pompuan tu melainkan pompuan tu anak orang kaya.Macam Atun masuk ijazah umur 19..umur 23 dah graduate..dapat keje..insya Allah kawin la time tu..

Aku: Speechless.Telan air liur banyak kali.23 tu da tak lame..lagi 3 taun..amma..aku plan lagi 5 taun..aiyoo..mulut abah aku ni masin..biasanye ape yang abah cakap mesti jadi..I'm so scared..

Ohoho..sekian je lah..wasalam..

Two children..

Assalamualaikum,
Selamat pagi,
Selamat Hari Kamis..uit,da hari Kamis..
Hehehe..=)

Siapakah two children itu? Planning aku ke nak bape orang anak lepas kawin? Hohoho..that two children aku nampak kat satu tempat makan nasik ayam kat Batu Buruk.

Semalam aku pegi bandar ngan umi ngan abah aku.Singgah la makan nasik ayam.Kat situ ade satu famili yang ada dua orang anak.A boy and a girl dalam lingkungan umur 3-5 tahun.Aku rase ayah dia cina sebab dari sisi nampak macam cina(sempat jeling suami orang)..maknye pulak cantik..macam pakistan.Muka budak dua orang tu pun macam melayu tak melayu je.

Pastu kat kedai tu ade dua ekor kucing.Chomel-chomel..jalan-jalan kat area-area meja yang ade orang..nak makan jugak.Adela sekor kucing jalan-jalan dengan gaya catwalknye kat bawah meja famili tu makan.Budak pompuan tu takut kucing.Menjerit panggil umi dia.Abangnya tak takut kucing.Kesian budak pompuan tu tak senang makan..takut kucing gigit kaki dia.

Perkara macam tu normal la kan...yang menarik perhatian aku,dua orang budak tu speaking omputeh.Ya Allah,comelnye..mak ayah diorang cakap melayu tapi kadang-kadang ayah dia cakap omputeh sket-sket.Budak pompuan tu menjerit "Umi,the cat!...."ade lagi sambungan dia tapi aku tak bape paham sebab ada pelat-pelat lagi.

Si abang yang tak takut kucing ni try tenangkan adik dia,"Don't scared.The cat is not a tiger.I'll shhuuh it away".Waa..gaya dia cakap dah macam Ron dalam citer Harry Potter bercakap.Bagi aku sangat menakjubkan la kalo gitu kat Terengganu ni.Kat KL len citer la...Orang sekarang dah nampak kepentingan bahasa Inggeris tu dalam kehidupan.

Bila aku ade anak,hehehe..aku nak sorang anak aku belajar bahasa mandrin,sorang lagi belajar bahasa tamil,sorang lagi bahasa arab,sorang lagi..(eh,ramai pulak anak aku ni)..hahaha..menguasai banyak bahasa,untung maa..

Sekian,cerita aku..Wasalam.v(^_^)

Wednesday, November 9, 2011

Zoo baby..(versi bahasa ganu)

Baby ghima

Mengah teh hok ni..nok bahang piyer? Dok sengeh lasung.Ke lapor susu doh.Dok jupe cari mok.Kecik-kecik ade misa doh..hebat mung.Linge mu or aku kenang.Comey pebende.

Baby panda

Hok ni plop tadop keje.Mari duduk dalang tapawe.Bakpe mate tu..? Kena katok ngan abang ke..itang pah.Comey er baju..pe paka singlet itang.Sabo deh,kekgi ma mari ambik..hehehe..


Baby pinguin

Rase pe rajen napok spesih-spesih ni.Macam ge spupu itik blakang rumoh aku.Pi hok ni comey lagi.Lawok eh sek-sek ni.Buleh hok tu tido.Hok tu pe nok terbang.Tahan sejuk deh sek-sek ni.Sweater masing-masing bukan hok komang-komang..


Baby ayam

Eh,hok ni nok masuk zoo gop.Kene bahang nge baby ghima ase..Kuning er wane dua ekor ni.Jari ade tige..time aluh-aluh ni napok kiut agi.Ble besor,dok bape lawo doh la.Kelabu,itang,cokelet.Spesih ni dok minum susu..mok tukang kaih,sek-sek ni tukang makang..

Oloh,zoo dok muat doh.Nok letok haiwan lain pi tadop ruang doh.Lenkali plop ar citer pasal zoo..
Gane-gane pun jangan wat khenak ke binatang.Yer nok idup gop pe kite..

Orang kasi cuti,balik la rumah..

Assalamualaikum..

I'm home..Seronok maa boleh duduk rumah.Tade rase gundah gulana bila lihat muka abah ngan umi.Tapi bila nampak muka buku Static,Engineering Entrepreunership(betol ke eja ni?),hati jadi serabut balik.Aiyo..bukak kelas minggu depan ada test.Ni mau kira angle pun aku masih kelilu..

Haiyo..Atun jangan banyak mengeluh..Tade bagus.This time ar,I want to tell kebaikan duk kat rumah bersama umi ngan abah.Pertamanya,mestila makan tak yah bayar macam kat kafe.Kena suruh makan banyak pulak tu."Atun,ambik ikan dua ekor ea.."Mane nak dapat kalo duk asrama ikan 2 ekor free..Sekoq pun dah kena bayar singgit.

Kedua,ade tv..kat asrama tade tv..ade sebenarnya tapi tak jumpa kat mane.Kalo kat rumah boleh tengok tv bila-bila masa kita suka..channel mane kecuali kalo kena fight dengan abah,berebut channel.Hehehe..

Ketiga,boleh jalan-jalan.Abah selalu bawak jalan-jalan.Kalo kat asrama nak jalan-jalan kena tunggu bas.Bas limited,kalo penuh terpaksa bersesak-sesak.Kat rumah tak yah macam tu.

Keempat,ada orang ingatkan kita.."Atun,dah nak dekat pukul 7 ni..gi semayang asar.Tak baik tangguh-tangguh.."..tu biasa umi aku yang cakap.Kalo kat asrama,tade sape nak ingatkan macam tu.Sendiri mau ingat laa..

Kelima,kat rumah banyak kucing.Terbaru aku kira ade 5-7 ekor kucing belakang rumah.Mereka datang silih berganti.Mereka?hehehe..Kat asrama ade jugak kucing tapi tak boleh nak bela.Memelihara binatang di asrama adalah dilarang.But dalam hati aku,aku nak bela kura-kura.

Actually banyak lagi kebaikan duk kat rumah ni.Namun begitu,(tetiba terskema)kita tak boleh duk rumah je.Kena cari pengalaman kat luar jugak untuk kebaikan masa akan datang.Takkan la kita nak bergantung sepenuh masa dengan mak ayah kan..hm..macam mane pun,home sweet home.

Sekian..Wasalam..
p/s: Rasa macam bahasa melayu aku dah tunggang langgang.

cubaan2..

Assalamualaikum.Boleh post ke idak ni...testing2..

Monday, October 10, 2011

Lab ooo lab

Assalamualaikum dan selamat pagi..
Hari ni hari Monday,pukul 8 pagi aku ade lab analog.Aku bangun pukul 5.45 ari ni nak prepare untuk lab.Semangat membara ni lukis circuit utk lab inverting ngan non-inverting op-am.Sambil lukih sambil makan bubur ayam segera.Punya dalam hati berdebar,camne ni kalo Encik Fauzi tanye,mampus aku nak jawab.So,untuk sedapkan hati aku buatla circuit tu..

Naik bas gi Pauh kul 7.15,merajinkan diri lagi,bukak kitab analog yang begitu tebal dan berat.Aku baca tentang operational amplifier ni atau aku lebih suka panggil benda alah ni op-am.Tak sampai 10 minit mata pun layu balik.Dalam hati redha jelah,apa nak jadi,jadikla...

Sampai Pauh,tunggu kat lab.Mane orang yang berkenaan tade lagi pun dalam lab.Gelap je.Then kul 8 lebih sikit lab bukak.Aku tengok ade budak taun 3 Biomedic masuk lab yang sama.Nape pulak ade diorang? Takkan repeat.Rupanya ada percanggahan tempat.Lab aku yang sepatutnya kat situ dah bertukar tempat gi lab atas.Aku pun naik ke lab dengan kawan-kawan aku.

Masuk lab,nampak semua muka kawan-kawan aku ada semangat yang membara.Aku berharap la boleh buat untuk lab ni sebab lab sebelum-sebelum ni tak banyak yang berjaya.Then bila dah ambik component nak buat circuit tu,aku da cuak.First trial,kawan aku,Z(bukan nama sebenar) yang buat.3 kali cubaan tade apa pun kuar kat oscilloscope.Ade titik bercahaya yang aku bagi nama Nur Keimanan.After that,kawan aku sorang lagi buat,J(bukan nama sebenar).Da abih pusing,cabut letak balik tapi tak jadi jugak.Aku pun ambik keputusan nak tengok yang group len punye.Aku ambik gambar pastu tanye camne cara nak pasang dia,aku pun try la.Vee kat kaki nombor 4,Vcc kat kaki nom 7...bla..bla..bla..

Aku baca Bismillah ngan jampi-jampi sikit...emm..ape pun tak boleh.Tak jadi jugak.Tension da ni campur ngan tension Z & J,makin tension.Satu task pun tak dapat buat.Nampaknya eksperimen kali ni failed jugak.Lecture aku tanye,camne nak bagi imrovement untuk lab ni.So,aku jawabla bagi kami buat kat rumah.Then lecture aku cakap,tak payah buat kat rumah,mai datang lab..try kat sini.Oooo...i see..rupenye boleh macam tu.

The conclusion untuk lab analog ari ni..tak berjaya jugak.Sepatutnye kena buat research awal-awal.Bukan datang menonong je.Em..pasni ada lab engineering mechanics,wallahualam.Pape pun ni boleh jadi pengajaran untuk aku..
Sekian..wasalam..

Thursday, August 25, 2011

♫ When I was a kid ♫

Assalamualaikum dan selamat pagi.(^_^)
Pagi yang cerah.Cuaca yang sesuai untuk santai-santai.hehe..Aku dengar budak kecik bercakap dalam bahasa yang dia sorang je paham.Afrina Fatini,budak kecik yang banyak cakap.Masa aku besar-besar macam tu,aku banyak cakap tak eh?

Berdasarkan keterangan saksi,aku masa kecik takut dengan orang lain.Tak mo lepas daripada ummi.Bukan aku jer.Semua adik beradik aku macam tu.Ummi citer,masa aku kecik aku la yang paling banyak barang perhiasan orang kate aksesori rambut.Mungkin sebab tu sekarang aku suka aksesori-aksesori yang comel-comel.

Masa aku kecik,aku montel.Pipi tembam..badan bulat.Pastu rambut tempurung.Hahaha..tapi sekarang tak taula nape kemontelan tu dah beransur-ansur hilang.Orang selalu tanye"bila Atun nak besar ni?"..kurus sangat ni..hahaha..


Wednesday, August 24, 2011

Menjelang Hari Raya 2011

Assalamualaikum w.b.t...
Sedar tak sedar lagi seminggu kita akan berayer.Sekejap je rasa puasa ni.Puasa kat rumah pulak tu.Dah lama tak puasa sebulan kat rumah.Alhamdulillah tahun ni tuhan bagi kesempatan nak berpuasa kat rumah.=)

Dalam masa beberapa hari lagi nak beraya ni,famili aku dah buat persiapan tapi tak la meriah sangat.Baju raye ummi aku dah jahit untuk aku ngan adik-adik aku.Kuih raya bakal dibuat dalam tempoh terdekat bila kakitangan ramai.Hmm,ade tikar baru..wahahaha..kawasan sekitar rumah pun dah dihujani bunyi-bunyi yang selow sikit daripada revolver iaitu mercun.Anak-anak jiran aku dah tak sabar nak sambut raye.

Tahun ni aku buat kelainan sikit.Beli tudung pastu jahitkan labuci ke atasnya.Cantik tak cantik belakang kira.Hehe..jenuh jugak nak jahit sebijik-sebijik labuci atas tudung tapi dah sebab minat yang baru timbul ni,aku siapkan jugak jahitan tu.Not bad walapun baru first time cuba.^^

Kalo raye sebelum-sebelum ni,aku mesti beli kasut raye baru.Tahun ni tak..Aku nak guna ape yang ade je.Tak elok membazirkan..?Selagi boleh guna,kita gunakan.Nak pakai pun sehari dua je kot.Pastu simpan balik dalam rak.Kesian,tak digunakan.

Plan raye tahun ni,tak ade kelainan daripada tahun sebelum-sebelum ni.Hari raye pertama mesti balik kampung,raye kedua,sedara mare datang rumah.Raye ketiga ada saudara kawin so pegi kendurinye.Cume yang lain sikit tahun ni,raye keempat aku dah balik UniMAP.Awal?? Agakla..tapi ade keje perlu diselesaikan.

Harapan sempena hari raye..cey,dah macam kena interview..harapan yang tak kesampaian,tak dapat lesen P untuk hari raye.Kandas dalam ujian jalan raya JPJ.Hehehe..Lagi..em..harapan aku dapat jumpa nasik dagang sebab lame dah tak makan nasik itu.Harapan nak kumpul duit raye tu macam tipis sangat.Em..seterusnya dapat beraya dalam keadaan yang selesa,aman,sentosa dan selamat.Insya-Allah.

Aish,makin panjang aku tulis ni.Nanti bende lain keluar kang.Ok lah,takat ni je pasal raya. Ada masa,citer lagi.S.E.L.A.M.A.T H.A.R.I R.A.Y.A..........(^_^)

Wasalam.

Monday, August 22, 2011

Vocabulary bahasa ganu

Assalamualaikum..^^
Time ni mari kite pakat belajo bahasa ganu.Ari ni aku nok bawok sek-sek mu belajo pasal perkataan hok bawok maksud sangat contohnye meroh merang:sangat merah.Selamat belajo..(^_^)

1.Itang legik:sangat hitam
2:Putih sepuk:sangat putih
3:Busuk kohong:sangat busuk
4.Kerah kekong:sangat keras
5.Aluh siak:sangat kecik
6.Berat nanang:sangat berat
7.Bulat gete:sangat bulat
8.Gemuk metok:sangat gemuk
9.Bekok cobong:bengkak yang jelas
10.Ringan lepung:sangat ringan
11.Nangih/suke selok:nangis/ketawa sangat-sangat
12.Panah ketik:sangat panas
13:Pendek ketok:sangat pendek
14.Kuning nyela:sangat kuning
15.Sejuk ketor:sangat sejuk.

Ni baru sikit..ade lagi berlambok-lambok tapi aku jadi blur nak tulis sebab banyak sangat.Perlu diingatkan bahawa kalu nok guna perkataan-perkataan ni..ye kene ikut tempat jugok.Dok leh bahang rambang skali..kekgi jadi saloh.Ingin lagi memahami?? Melanconglah ke negeri Terengganu Darul Iman.Cuti-Cuti Malaysia...

Apabila Mr Krabs digulai

Assalamualaikum dan selamat pagi..=)
Baru-baru ni ummi aku masak gulai untuk buka puasa dan gulai itu mengandungi ketam.Ada yang besar,yang sederhana ngan yang kecik.Aku jadi excited bila nampak ketam sebab dah lama tak nampak krustasian tu.Seronok dapat siang ketam tu..tak susah mane pun..Tengah-tengah menyiang ketam tu aku teringat Mr Krabs.Macam mane kalo Mr Krabs tu digulai.Kut mase nak buang cengkerang dia,Mr Krabs menjerit mintak tolong,offer kita duit tak pun tajaan kraby patty selama setahun supaya kita tak bunuh dia..hahaha..bayangan semata-mata.

Awat hangpa semua terkejut ??

Jangan tak caya tau Mr Krabs korang boleh dibuat gulai. Secara tak langsung it's not impossible kalo spongebob or patrick or squidward jadi gulai.Eh,squidward tak best jadi gulai..masak merah lagi sedap..hahaha..

Jumpa lagi kalian semua dalam lain waktu dulu yer..pegi dulu..Salam(^_^)