There was an error in this gadget

Saturday, December 31, 2011

Teletubis (versi ganu)

Assalamualaikum..
Ari ni nok wak tubik citer pasal teletubis..ala..hok maing kat tv2 ade..tv3 ade..dulu or..lame jamang doh..ade 4 ekor..nok kabor beruang dok gop,alien kot saboh sket. Sekor name tiki wiki wane ungu,sekor name dipsi kaler ija,lala kaler kuning,po hok kechek skali wane meroh.

Nok jadi ke citer,4 ekor alien comey ni gi pital besor Kuala Ganu dokpun name saintifik yer hospital nur zahirah.Masuk kut pitu besor...buleh bukok tutup sediri tu,4 ekor tu jalan kedek-kedek jupe pok guard hok jage situ.

"Pok cik eh,nok tanye sket buleh?Kalu nok gi bedoh pastik,gi kut ane?"tanye tiki wiki..maklumla hok sulong..
"Or..awang gi jalang strek kut lorong ni,pahtu napok dressar..tanye dressar tu..pok cik pun baru kije sini..dok tahu jalang lagi"..selambe je pok cik jawab.

4 teletubis tu jalang lagi.."Susoh ngat eh tiki wiki.Besor bapok spita ni,nok cari gane?"tanye lala ..kruk..kruk..perut po bunyi(b itu perlu disabdukan)
"Perut aku bunyi doh er..lapor cerok.Gi makang lu nok.Kekgi masuk cari mula"Po wi cadangan.
"Er..nayang mu..pah tubik nok masuk mula susoh dohla..kekgi-kekgi lar kite gi kfc beloh nu.Sabor la sket.Dok sabor doh yer ni.."maroh dipsi.

Sek-sek tu jalang lagi..tibe-tibe tiki wiki breti ngejut."Doh bakpe plop ni..ghoyak dok nok bereti..base guh,"lala naik angin."Ce sek mu tengok or,dewang bedoh pastik",tunjuk tiki wiki..

"Hor..doh bende tunggu lagi..meh ar masuk dalang jupe doktor yer,"seru Po hok memang peseng dok sabor.Semua 4 ekor tu masuk dalang dewang hok serba canggih tu..

"Nak cari sape?"adela sorang kakok mesi tanye..
"Nok jupe doktor sini"jawab dipsi.
"Untuk?"tanye kakok mesi tu lagi.
"Banyok tanye plop eh mesi ni.Kang nok mari sini nok beranok..doh name pun tepak bedoh pastik,nok bedoh pastik la.."dipsi naik angin doh..
"Jangan marah.Sape yang nak buat pembedahan plastik ni?"suare kakok mesi bunyi mesra..memujuk..
"Aku la..aku nok bedoh muke biar jadi pe deme hok 3 ekor lagi ni.Aku sorang je itang dalam 4 ekor ni..sek yer putih sepuk.Nok jadi gitu gop.Baru napok comey.Orang suke.."syahdu bunyi dipsi.

Tok! Tok! Tok! Bunyi pitu kena ketuk.Masuk sorang doktor hok buleh tahang smak..
"Teletubis tak dibenarkan masuk ke dunia manusia sebab kamu semua sebenarnya tak wujud.Nah,rasakan ni!"jerit doktor hok baru masuk sakni seraya menyedut 4 ekor teletubis masuk dalam tube penyedut hantu milik danny phantom.

Abih doh citer teletubis hok aku reka saje-saje..tadop kaitang ngan sape-sape pun.
Sekian idea ngarut..

Layan~~

Assalamualaikum dan selamat pagi..
Selamat menyambut tahun baru 2012 yang bakal tiba tak sampai 24 jam lagi.
Sebelum masuk tahun baru ni aku dah buat movie marathon..tak dela banyak sangat..mana-mana movie yang aku ade je..latest,aku tengok Ombak Rindu~~ Uuuuu..syahdu citer tu..;(

First time tengok bersama sorang housmate aku,aku banyak gelak je..ajuk-ajuk dialog diorang..berslang orang putih tu..hahaha..sampai salah sorang housmate aku pun heran..nape boleh gelak.Orang lain tengok citer tu nangis-nangis..

Second time tengok,baru dapat feel sedih..keluar jugakla setitik dua air mata.Betul la kata kate housmate aku yang heran tadi,kalo tengok ramai-ramai tak dapat feel.Tengok sorang-sorang baru dapat feel sedih tu..

Kalau boleh bagi rate,aku nak bagi 4 stars.Best citernye.Pandai Maya Karin bawak watak Izzah tu.Terkesan kat hati aku.Kucing dia pun pandai berlakon."Comel"..hehe..sapela tuan empunya kucing tu.Nampak cam baik je kucingnye.

Tapi citer ni banyak cam lompat-lompat.Based on the novel,it's suppose to be more tragic..can make people hydrate because loss a lot of water by crying.Hahaha..
Lompat-lompat pun nampak jugakla flow citernye..At the end,they are happy.

Sekarang,aku teringin sangat baca novel tu balik.Dah lama kut aku baca novel ombak rindu sebelum ni.Form 3..em..5 tahun lepas.Novel tu ade kesinambungannya tapi aku tak ambik tahu..orang kata tak best novel sambungan tu..ape pun,sekarang ni aku betul-betul nak baca novel Ombak Rindu tu balik.=(

Huhuhu...sekian..

Friday, December 30, 2011

The Meaning



To love is to share life together
to build special plans just for two
to work side by side
and then smile with pride
as one by one, dreams all come true.

To love is to help and encourage
with smiles and sincere words of praise
to take time to share
to listen and care
in tender, affectionate ways.

To love is to have someone special
one who you can always depend
to be there through the years
sharing laughter and tears
as a partner, a lover, a friend.

To love is to make special memories
of moments you love to recall
of all the good things
that sharing life brings
love is the greatest of all.

I've learned the full meaning
of sharing and caring
and having my dreams all come true;
I've learned the full meaning
of being in love
by being and loving with you.



using ubuntu....

Monday, December 26, 2011

Lagu-lagu yang memberi aku kenangan..

Assalamualaikum...salam sejahtera..selamat petang..=)
Entry ini menceritakan lagu-lagu yang memberi aku kenangan..selain daripada lagu Negaraku,Polis Sedia Berkhidmat,lagu-lagu sekolah,matrik dan universiti..hehe..just lirik jer..nak dengar,nyanyi sendiri..hihihi..=D

YANG TERINDAH-OST ADAM MAYA

Semenjak kau hadir dalam hidupku
Tiada lagi keresahan
Kau mengetuk pintu hatiku
Tanpa sedar hingga ku izinkan

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Maaf jika ku tidak sempurna
Tika bahagia mula menjelma
Bila keyakinan datang merasa
Kasih disalut dengan kejujuran

Mencintai dirimu
Merindui dirimu
Memiliki dirimu
Hingga akhir hayat bersama kamu

Kau yang bernama cinta
Kau yang memberi rasa
Kau yang ilhamkan bahagia
Hingga aku terasa indah

Kau yang bernama cinta
Hingga aku rasa indah

lagu ini juga menjadi ringtone aku bila Mr K tepon..=)


Better man-Robbie Wiliams

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Go easy on my conscience
'Cause it's not my fault
I know I've been taught
To take the blame

Rest assured my angels
Will catch my tears
Walk me out of here
I'm in pain

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doing all I can
To be a better man

Once you've found that lover
You're homeward bound
Love is all around
Love is all around

I know some have fallen
On stony ground
But Love is all around

Send someone to love me
I need to rest in arms
Keep me safe from harm
In pouring rain

Give me endless summer
Lord I fear the cold
Feel I'm getting old
Before my time

As my soul heals the shame
I will grow through this pain
Lord I'm doin' all I can

To be a better man

Someone nyanyikan lagu ni untuk aku..shy2..really appreciate it..hehe..

MANDY-BARRY MANILLOW

I remember all my life
Raining down as cold as ice
A shadows of a man
A face through a window
Crying in the night
The night goes into

Morning, just another day
Happy people pass my way
Looking in their eyes
I see a memory
I never realized
how happy you make me, oh Mandy

Well you came and you gave without taking
but I sent you away, oh Mandy
well you kissed me and stopped me from shaking
I need you today, oh Mandy

I'm standing on the edge of time
I Walked away when love was mine
Caught up in a world of uphill climbing
The tears are in my mind
And nothing is rhyming, oh Mandy

Well you came and you gave without taking
but I sent you away, oh Mandy
well you kissed me and stopped me from shaking
And I need you today, oh Mandy

Yesterday's a dream I face the morning
Crying on the breeze
the pain is calling, oh Mandy

Well you came and you gave without taking
but I sent you away, oh Mandy
will you kissed me and stopped me from shaking
And I need you today, oh Mandy

Karaoke bersama-sama abah..=)

Hanya padamu-Qiara

Hanya pada mu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya pada mu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci

( korus )
Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai
Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nurbisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati
Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci

Lagu zaman lama-lama dulu..cinta budak sekolah..hehe..And thank you kepada yang sudi menyanyikan untuk aku walaupun dia tak ambik tau..

Sekian..

Wasalam..




mengeratkan silaturrahim..

Assalamualaikum..salam sejahtera..
tajuk sempena study week ni ialah mengeratkan silaturrahim..tiada kene mengena dengan subjek TITAS mahupun ETNIK.This is come from my own idea after i made observations for many days ago.

Pernah tak dalam bas,kite duduk sebelah dengan orang yang kita tak kenal,tiba-tiba kita bertegur sapa dengan dia.Amat jaranglah kan.Based on my experience yang selalu pegi sekolah dengan bas bintong kendalian pak cik harun,kalo orang yang duk sebelah tu kita tak kenal,maka tak sunyilah keadaan ketika itu..even,housmate sendiri pun kita cakap sikit-sikit jer..Aku la tu..hehehe..masing-masing ada mp3nye tersendiri..sumbat telinga dengan earphone pastu nyanyi sorang-sorang sampai tertido..aku la tu..hehehe..

Mp3 adalah salah satu sebab kurangnya komunikasi antara sesama manusia sejagat.tapi ok ape tak cakap dalam bas..tak ganggu orang lain..tak abih tenaga kita dengan bercakap..Hehehe..Yer..di situ terlihat kelebihan dan kekurangan Mp3..ahaha..Lagi,kacang juge penyebab kurangnye komunikasi..kenapa? Sebab bila kita makan kacang,tak dapat berhenti mengunyah.Bila tak dapat berhenti mengunyah,maka suara pun tak berapa nak keluar..nanti tersedak kacang..hohoho..

Sebebnarnya,keadaan ni bergantung jugak pada individu itu..kalo yang memang peramah,talkative...letak la kat mane je,mesti dapat kawan.Kalo yang memang hati batu,letak kat mana pun,berhati batu jugaklah dia..macam aku ni suam2 kuku..hehehe..orang nak tegur,tegurla..tak nak tegur sudah..kehkehkeh..ntah ape-ape..sekian sahaja..wasalam.

Jalan-jalan..

Assalamualaikum..salam tengah hari..
Hari ini hari Isnin..26/12..sekolah akan start tak lama lagi..
Hari ni aku jalan-jalan kat Kangar..nampak kehebatan jualan sempena pembukaan sekolah.
Para ibu bapa sibuk memilih baju sekolah untuk anak-anak mereka..bukan baju jela..kain,tudung,kasut,pensel,pemadam..semualah kelengkapan sekolah..beg tayar..beg tade tayar..hehe..

Dulu,masa aku sekolah,sangat jarang aku beli baju sekolah yang dah siap beli.Umi akan jahit sendiri baju sekolah untuk anak-anak perempuannya..Tapi masa form 5 aku beli baju sekolah sebab aku pakai kemeja.Hehe..Teringat dulu,aku tak nak pakai baju yang mak aku jaht sebab kaler baju tu tak same ngan tudung.Nyampah bila ingat balik..cam jahat pun ade jugak..

Tapolah,yang penting..zaman aku sekolah dah lepas.Tak ada lagi uniform putih kain biru turqoise..tak de lagi kain maroon baju putih,tak de lagi baju biru kain hitam..tak de lagi baju kemeja biru kain biru gelap..hahaha..tinggal kenangan.

Yang pasti,para ibu bapa amat berbahagia bila beli keperluan sekolah anak-anak mereka.Like my abah said,perasaan bahagia dan bangga dapat dirasa bila pilih baju sekolah anak-anaknya..dan perasaan itu tak berapa dapat dirasai kalo beli baju raya.

Pape pun..selamat belajar lah wahai adik-adikku..kakakmu ini sudah tua..hanya nasihat dan pertolongan ala kadar dapat kakak bagi..hahaha..sekian..

Friday, December 2, 2011

sepatutnya aku bagitau bende ni dulu lagi..

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kepada sesape yang membaca atau terbaca penulisan ini..
Based on the topic,aku sepatutnya bagitau bende ni awal-awal lagi..selepas pembukaan blog ni..
About me..all about me..=)

Name dalam surat beranak dan kad pengenalan yang didaftarkan ialah Hayatun Syamilah binti Nordin.Dilahirkan pada 7/8/1991 di Hospital Keningau,Sabah..nom ic..910807-12-****..aku dibesarkan di Terengganu negeri kelahiran abahku.Rasanya dah 15 tahun lebih kut aku menetap kat ganu ni..

Aku start belajar kat Tadika Kemas Tok Randok,then pindah ke Tadika Kemas Bukit Mengawan(cam pelik je name)..Darjah 1-darjah 6 aku bersekolah di SK Menerong.Form 1-form3 di SMK Menerong dan form4-form 5 di SM Sains Kuala Terengganu.Kemudian sambung lagi ke Matrikulasi Negeri Sembilan.Sekarang sedang mengambil ijazah dalam bidang Kejuruteraan Elektronik Bioperubatan di Universiti Malaysia Perlis.

Hobi aku menghias,membaca dan tido..(diutamakan tido).Cita-cita,dulu aku nak jadi arkitek,pastu tukar nak jadi veterinar..tapi sekarang dah masuk bidang engineering ni..kene tukar la cita-cita..faveret food..not so sure sebab boleh berubah-ubah..faveret kaler,pink! Sebebarnya banyak kaler yang aku suke..tapi paling banyak barang aku kaler pink..ngan purple.

Em..aku seorang yang agak-agak sensitif,dalam erti kata lain cepat touching..mane-mane yang agak-agak sedih,bisa buat air mata aku mengalir.Aku jarang serius dalam perbuatan or percakapan dan aku pun tak tau sebenarnya bila aku serius..a little bit childish(koya comey la..)
Suka ketawa dan sekali kotak ketawa aku dirangsang,susah aku nak berhenti.Ha..satu lagi aku mesra dengan mana-mana orang yang aku kenal(rasenye..)

Merajuk? Cemburu? Marah? Merajuk..sekarang dalam tahap sederhana..Cemburu..agak-agak kronik.Marah..insya Allah cuba diminimumkan.Kalo marah-marah nanti cepat tua.Hehe..Prinsip aku,sedaya upaya cuba menepati masa..bilik tak boleh disepah-sepahkan dan haruslah berbau harum..

Macam dah panjang je..oklah..nanti lenkali aku tulis lagi..sekian..ha..ape? Nombor telefon?
013-*******.Papai..wasalam..=)